22 grudnia 2015

Kulinarny Offtop: Świąteczny piernik z powidłami. Bez miksowania i zagniatania!

Wigilia już za dwa dni, co oznacza, że przygotowania pewnie bardzo szczelnie wypełniają Wasze grafiki i plany dnia. W ramach oszczędności czasu, ale i dla zapominalskich, dla których tradycyjny piernik (ten, co musi odleżeć, zanim zmięknie) to już wyczyn niemożliwy, serwuję przepis na ekspresowy (nie tylko świąteczny) piernik. To jeden z najprostszych przepisów na ciasto, jakie można sobie wyobrazić!

 


Składniki: 
kostka margaryny
szklanka cukru
dwie łyżki kakao
pół szklanki powideł śliwkowych
szklanka śmietany 18%
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka sody oczyszczonej
opcjonalnie: bakalie, domowy czeko-dżem

Instrukcja krok po kroku:
1. W garnku roztapiamy margarynę z cukrem i kakao. Zdejmujemy z palnika i czekamy aż masa trochę ostygnie.

Topię margarynę, wersja artystyczna.



2. Dodajemy powidła i mieszamy, potem śmietanę - mieszamy, i jeszcze jajka... mieszamy! I to wszystko zwykłą łyżką, żadnych mikserów!

3. Teraz mąka. Najlepiej odmierzać w szklance, a nie w żadnych miarkach. Do odmierzonej mąki dorzucamy przyprawy i sodę, po czym całość wrzucamy do garnka. Mieszamy oczywiście raz jeszcze. 


Jeśli chcecie dorzucić bakalie, najlepszym momentem jest ten między jedną szklaną mąki, a drugą. Tylko koniecznie obtoczcie je najpierw w mące, dzięki czemu nie opadną na dno blaszki :)

4. Wykładamy formę papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika. 190'C, jakieś 40 minut. Najszybsza wersja kończy się już tutaj!

5. Dla chętnych (super pyszna wersja): po wystudzeniu przecinamy ciasto na "dół" i "górę" i przekładamy powidłami śliwkowymi wymieszanymi z roztopioną gorzką czekoladą. Na górę można zrobić polewę czekoladową, albo też rozsmarować cienką warstwę czeko-dżemu.



Prawda, że proste? :)

--> Przeczytaj też: Świąteczne rożki orzechowe
---
Spodobał Ci się ten post? Będzie mi  miło jeśli podzielisz nim na Facebooku, albo  zostawisz komentarz :)
Zapraszam Cię również na  facebook'owy fanpage!