Kulinarny Offtop: Makaron z chorizo, papryką i pomidorami. Na ostro, po hiszpańsku!

W Hiszpanii czuję się jak w domu. Nic dziwnego, w końcu przez dość konkretną chwilę to był mój dom. Atmosfera, ludzie i tamtejsza kuchnia sprawiają, że zawsze będę wracać tam z wielką radością (mam nadzieje, że kiedyś znowu na dłużej). Gdy jestem w Polsce, staram się nie zmieniać pozytywnego nastawienia, ale wymaga to ciągłego "sprowadzania" mojej Hiszpanii tutaj, chociażby na talerzu. Prosty przepis z chorizo w roli głównej działa jak doskonałe lekarstwo!



Jak wiecie, chorizo jest dostępne w Polsce bez większego problemu (choćby w Lidlu). Okres jesienny to u nas paprykowy bum i wciąż jeszcze pyszne pomidory, co w połączeniu daje razem fantastyczny efekt końcowy. Ja z radością włożyłam wczoraj do lodówki chorizo kupione w hiszpańskiej Mercadonie, więc lada dzień pewnie znów na obiad zaserwuję rodzince coś w hiszpańskim klimacie. 


--> Przeczytaj też: Kulinarny Offtop: Salmorejo cordobes, doskonałe na upały!


Składniki (na 4 osoby):
makaron spaghetti
laska chorizo pikantnego
3 papryki czerwone
3 duże pomidory 
jeden duży ząbek czosnku
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz

Instrukcja krok po kroku:
1. Chorizo kroimy w półplasterki i rzucamy na gorącą patelnię i podsmażamy. Następnie zdejmujemy na patelni na osobny talerz.
2. Czosnek obieramy i drobno siekamy, wrzucimy go do sosu pod sam koniec.
3. Papryki i pomidory myjemy, te drugie obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę.
4. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy paprykę. Dusimy, aż papryka zacznie robić się miękka, wtedy dorzucamy pomidory.
5. Całość doprawiamy delikatnie solą i czekamy, aż sos odparuje. Doprawiamy pieprzem do smaku.
6. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odsączamy i wrzucamy do sosu.
7. Całość posypujemy posiekaną bazylią i dokładnie mieszamy. 

Gotowe! :)

 

Jak zwykle szybko, prosto i niemożliwie pysznie! Co powiecie na taki obiad? 
---
Spodobał Ci się ten post? Będzie mi  miło jeśli podzielisz nim na Facebooku, albo  zostawisz komentarz :)
Zapraszam Cię również na  facebook'owy fanpage!

12 komentarzy :

  1. Magdalena Bodnari15 września 2015 16:35

    Aj, przepysznie wygląda. Bardzo lubię hiszpańską kuchnię, za jej prostotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbasce powiemy nie! ;) Podrzuć jakieś przepisy na dania wegetariańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odjąć chorizo i idealne danie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dokładnie, prosta, a tak fantastyczna i ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo proszę, mój hiszpański numer jeden! http://zapiskizeswiata.blogspot.com.es/2014/09/kulinarny-offtop-salmorejo-cordobes.html

    OdpowiedzUsuń
  6. No nieee, serio? Przecież to pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiamy chorizo! Choć o dziwo nie odkryliśmy go będąc w Hiszpanii, tylko w... Anglii ;) Na pewno wypróbujemy to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No, w końcu miłośnicy chorizo! To spróbujcie też koniecznie Kolorowej Kaszy: http://zapiskizeswiata.blogspot.com/2014/05/kulinarny-offtop-kolorowa-kasza.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Spadłaś mi z tym przepisem z nieba! Akurat kiedyś jadłam tę potrawę. Zapomniałam o magicznym słowie "chorizo" i wpisywałam najróżniejsze hasła w Google. Nadaremnie. Minęło kilka miesięcy od tamtego czasu, a tu nagle przepis na makaron z chorizo. Jutro przygotowuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lecę do Barcelony w listopadzie i wszystkiego spróbuję! :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. nie trzeba nas długo przekonywać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie szybkie dania, choć zamieniłabym makaron na pełnoziarnisty ;)

    OdpowiedzUsuń