Kulinarny Offtop: Salmorejo cordobés.

Dziś przepis bardzo, bardzo hiszpański! Proponuję zupę pomidorową w wersji prosto z Andaluzji... na zimno. Po raz pierwszy salmorejo jadłam przypadkiem w Sevilli, później zamawiałam przy każdej kolejnej okazji.  Choć upały się już skończyły, salmorejo wciąż smakuje tak samo pysznie :)  Spróbujcie koniecznie, póki sezon na pomidory trwa!





Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
200g białego chleba
150 ml oliwy extra virgin
1 ząbek czosnku
sól do smaku



Instrukcja krok po kroku:
1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do blendera. Miksujemy.
2. Chleb kroimy na małe kawałki i dodajemy do kremu pomidorowego. Czekamy ok. 5 minut, aż rozmięknie. Miksujemy.
3. Dodajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Miksujemy. 
4. Na koniec dorzucamy szczyptę soli i miksujemy po raz ostatni.
5. Podajemy mocno schłodzone z jajkiem na twardo i jamón serrano (bez też pyszne) pokrojonymi w kosteczkę.



U mnie w domu salmorejo zrobiło niebywałą furorę i zdaje się, że zagości w naszym menu na stałe ;)
 
Przepis pochodzi ze strony: http://www.recetasderechupete.com/salmorejo-cordobes-receta-paso-a-paso/3753/

3 komentarze :

  1. Hi there would you mind sharing which blog platform you're using?
    I'm planning to start my own blog soon but I'm having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
    Drupal. The reason I ask is because your design and style seems
    different then most blogs and I'm looking for something completely unique.
    P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

    Here is my blog - Read Full Article

    OdpowiedzUsuń
  2. Będąc w Hiszpanii tego dania akurat nie jadłem. Fajnie, że trafiłem na ten przepis. Spróbuję to wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuj koniecznie, szczególnie teraz, gdy sezon na pyszne pomidory w pełni! :)

    OdpowiedzUsuń